Lakásfelújítás, Hollán Ernő utcai 100 éves társasház Budapesten

Gépészeti munkák

  • Kondenzációs kazánra cserélték a régi kazánt egy teljesen más helyen
  • A kémény felújítását, ellenőrzését el kellett végezni, megtörtént a kémény bélelése is. Amikor biztossá vált a kémény használhatósága, tudtuk tervezni a kazán végleges helyét. Ez egy sarkalatos kérdés volt (ez nem gépészeti munka volt, de szorosan összefüggött vele, ők intézték).
  • A még régi, ólom vízcsövek cseréje 5 rétegű csövekre, lefolyónál műanyag csövekre
  • Szellőzési rendszer megoldása a gipszkarton mennyezetben
  • Gázcsövek beiktatása
  • Radiátorok maradtak, illetve új radiátor került a fürdőszobába
  • Konyha, mosókonyha, fürdőszoba teljes szerelvényezése

A tulajdonos, lakásfelújítás szemszögéből

2011 februárjában döntöttem arról, hogy felújítom lakásomat. Tanácstalanul álltam, mint laikus mindennemű felújítási feladat előtt. Voltak elképzeléseim, terveim, de mint később kiderült ezek nagyon kevésnek bizonyultak az álmok megvalósításához. Tudtam, hogy szeretnék valami kellemes, szép lakást varázsolni az akkori lakásomból, de mégsem voltam azoknak a kreatív megoldásoknak a birtokában, amivel könnyedén, gyorsan és esztétikusan ki lehetett volna alakítani a lakást.

A lakás meglévő víz-, gáz-, fűtésrendszereinek korlátain belül gondolkodtam, így nem tudtam elszakadni a hagyományos elrendezésektől.

Így lakberendezőhöz fordultam. Sikerült egy határozott, tapasztalt és ízlésekben gazdag hölgyet találni, aki rengeteg ötletet adott az én most már szegényesnek mondható elképzeléseimnek.

A lakás alapos tanulmányozása után a lakberendezővel kiválasztottam 3 terve közül azt, amelyikben a helységeket jól és praktikusan tudom használni. Ez volt az, amelyiknél a gépészetet teljesen át kellett alakítani, falakat kellett mozgatni.

A lakberendezőm részletesebb tervet dolgozott ki, látványterveket készített a konyhára és nappalira. Pontosan meghatározta a szaniterek, szellőzés, konnektorok, kapcsolók,bútorok helyét, hogy minden pontosan passzoljon. Ez rendkívül fontos volt, hiszen a fürdőszobában csak 1 centimétereken múlik, hogy ki lehet húzni a fiókot vagy sem. Még a felújítás elkezdése előtt meg kellett rendelnem a konyhabútorokat, szanitereket, fürdőszoba bútorokat és gyakorlatilag mindent.

Felújítás előtt

A bejárati ajtó szembe a kicsi konyha nyitott ajtóval. A kis konyha, mosógéppel, tűzhellyel, oldalt szellőző kamrával. WC a konyhával szembeni ajtónál.

Kicsi konyha A kis konyha, mosógéppel, tűzhellyel, oldalt szellőző kamrával WC a konyhával szembeni ajtónál

A konyhából a folyosón keresztül jutunk a fürdőszoba ajtajához. Kicsi fürdőszoba, cirkókazánnal, ami a meleg vizet és fűtést biztosította az 53 négyzetméteres lakáshoz.

Folyosó Kicsi fürdőszoba A fürdőszoba elosztása

A hosszúkás hálószoba eleje az ággyal, és hátsó része gardróbbal, ebből lett az új fürdőszoba.

A hosszúkás hálószoba eleje A hosszúkás hálószoba hátsó része A hosszúkás hálószoba

Látványtervek

Néhány látványterv a belső építésztől a felújítás megkezdése előtt egy-két hónappal.

Látványterv Látványterv Látványterv

Az új konyha a régi fürdőszoba helyén áll.

Visszatekintve az előkészítő munkákra, nagyon fontos, hogy a felújítás előtt legyen egy pontos tervünk.

Fontos, hogy lássuk a végeredményt konkrét méretekkel, bútorokkal, csaptelepekkel, stb. a felújítás megkezdése előtt. Nekem a belsőépítészem "erőszakolta" ki, hogy minden helyiségnek konkrét berendezéseit, bútorait mihamarabb rendeljem meg, még a felújítás kezdete körül, így lerövidül a felújítási idő és minden a terv szerint haladhat. Az előkészítésre szánt idő, ezzel együtt a kiválasztás dilemmái tartottak legtovább. Döntéshozatal után már minden gyorsan ment.

Megkezdődött a felújítás

Az ajtót, falat kibontották. A gépész gyakorlatilag az egész lakást feltúrta és újrarendezte, hogy a víz és fűtéshálózatot a terveknek megfelelően lerakja. Jó minőségű és tartós csöveket fektetett le a felszín alá. Nagyon fontos volt itt a tapasztalata, hogy jól meg tudja csinálni munkáját. Rengeteget tesztelt, szerelt, sok akadályba ütközött, de sikeresen megoldotta a problémákat. A felszín felett pedig a szellőzést készítette elő. WC régi ólom lefolyó csöveit is ki kellett a födémben cserélni addig a pontig, ahol az újat biztonságosan rá tudta helyezni a még alsó szintekre futó régire. Óriási volt a változtatás. Rengeteg ilyen, olyan csövet kellett megszüntetni, ami a kivett falban volt. Lefolyót megváltoztatni, sok előre nem tervezett gondot oldott meg a gépész.

Felújítás alatt, csövek fektetése a törmelékek között.

Csövek fektetése Radiátorbekötés Radiátorbekötés

Tudni kell honnan hova mennek a csövek a felszín alatt egy esetleges szivárgás esetén, érdemes fotókat készíteni. Betonozás után, Minden cső és kiállás a helyérekerült.

Tudni kell honnan hova mennek a csövek a felszín alatt Kazánhoz futó csövek Betonozás után

Képek az új konyháról.

Az új konyha Az új konyha Az új konyha

Képek az új fürdőszobáról és a WCről.

Az új fürdőszoba Az új fürdőszoba Az új fürdőszoba Az új WC

Az új kazán.

Kazán

◀ Vissza a referenciákhoz

Szolgáltatásaink

Ízelítő referenciáinkból